maanantai 12. maaliskuuta 2012

Talvivaara sijoituskohteena

Talvivaarasta löytyy melkoinen määrä erilaisia analyysejä, joissa lähes poikkeuksetta nähdään yhtiö erinomaisena sijoituskohteena, joka on hinnoiteltu täysin väärin markkinoilla. Omasta salkustani ei kuitenkaan Talvivaaraa löydy. Uskon Talvivaarassa olevan potentiaalia, kunhan se saa tuotantotoimintansa täysimääräisesti käyntiin, mutta näen toiminnan riskit suurina.

Nähdäkseni yhtiön riskit jakautuvat kolmeen kategoriaan:

 1. Toiminnalliset riskit
 2. Poliittinen riski
 3. Ympäristöön liittyvät riskit
Toiminnalliset riskit liittyvät yhtiön toiminnan käynnistämiseen, johon liittyen yhtiö on raportoinut useista ongelmista. Nämä lienevät pidemmän päälle ratkaistavissa, mutta voivat viivyttää yhtiön kassavirran kehittymistä omistajan kannalta oikeaan suuntaan.

Yhtiöön liittyy merkittävä poliittinen riski, joka voi pahimmillaan realisoitua toiminnan keskeytymisenä, mikäli julkinen paine ajaa poliitikot tekemään äkillisiä ratkaisuja. Yhtiö on vaurioittanut mainettaan merkittävästi ympäristöön liittyvillä ongelmilla, joiden ratkaiseminen tullee kestämään jonkin aikaa ja maineen palautuminen on epävarmaa. Koko toimialaa vaivaa imagollinen ongelma, joka lisää poliittista riskiä.

Ympäristöön liittyvät riskit limittyvät poliittisen riskin kanssa. Yhtiön ongelmat saasteiden kanssa ovat merkittäviä ja niiden ratkaiseminen voi tuotannon kasvaessa kasvattaa yhtiön tuotantokustannuksia huomattavasti. Mikäli uusia skandaaleja yhtiöön liittyen nousee esille, voivat ne johtaa poliittiseen paineeseen yhtiön ympäristölupia kohtaan.

Näen yhtiön tuottopotentiaalin merkittävänä, mutta mielestäni yhtiöön liittyvät riskit ovat niin suuria, ettei yhtiöön sijoittaminen omalla kohdallani ole tällä hetkellä perusteltua. Yhtiön osakekurssi voi mahdollisesti nousta rakettimaisesti, mutta Elcoteqin kohtalo on mahdollinen, mikäli jokin näistä riskeistä realisoituu.

2 kommenttia:

 1. Jälkihuomio, 25.6.2013 vahvistui, että Talvivaaran valtauksella on merkittävä kultaesiintymä. Hintaan 0,14/osake..
  - Riitta

  VastaaPoista
 2. Ainakaan vielä ei kurssi ole tähän reagoinut. Myöskään pikaisesti en tälle lähdettä löytänyt. Olisi pitkästä aikaa jotain positiivista tuoltakin suunnalta.

  VastaaPoista