keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Sijoitusyhtiön perustaminen Viroon

Kirjoitin aiemmin, että ulkomaisesta sijoitusyhtiöstä ei olisi veroetua suomalaiseen verrattuna, mutta asian lisäselvittelyn pohjalta vaikuttaisi, että vähintäänkin tiettyjä etuja olisi. Esimerkiksi virolainen yhtiö ei maksa tuloistaan veroa ennen tulojen maksamista ulos yhtiöstä (palkka, osinko), jolloin suomalaisten osakkeiden myyntivoitosta ei tarvitsisi maksaa veroa ennen rahojen ottamista pois yhtiöstä ja osingoista maksettaisiin ainoastaan 15% lähdevero Suomen ja Viron välisen verosopimuksen mukaisesti.

Virolainen rajavastuuyhtiö (vastaa kutakuinkin suomalaista osakeyhtiötä) on mahdollista hankkia 400-500€ hintaan. Lisäksi yhtiön kuukausittainen hallinto (taloushallinto yms.) maksaa 50-100€ palveluntarjoajasta riippuen. Pankkikuluiksi yritykselle oletan 20€ kuussa. Yhteensä puhutaan tässä tapauksesas 70-120€ kulutasosta kuukaudessa eli vuodessa 840-1680€ kuluista. Jotta tällainen kulutaso olisi perusteltavissa, tulisi yhtiön tuotoista saatavan verohyödyn ylittää tämä.

Osinkojen osalta suomalainen yritys maksaa veroja 18,375% (75% verollista, 24,5% verokanta) ja virolainen yhtiö 15% lähdeveron. Myyntivoitosta suomalainen yritys maksaa 24,5% veron (toki kuluilla vähennetystä summasta) ja virolainen yhtiö 0%, mikäli voitto jätetään yritykseen. Ero osinkoveron osalta on siis 3,375% ja myyntivoiton osalta 24,5%.

Oletetaan sijoitusten kokonaistuotto 7% vuodessa ja tämä jakautuvan keskimäärin 4% osingoksi ja 3% arvonnousuksi. Suomalaisen yrityksen kulut oletan huomattavasti alemmiksi 10€/kk, sillä sijoitusyhtiön kirjanpito ja muu hallinto on helppo hoitaa itse. Näillä oletuksilla sijoitusyhtiö Virossa kannattaisi, kun pääomaa olisi kulutasosta riippuen 80 tai 160 000€.

9 kommenttia:

 1. Hei,
  Oletko edennyt tämän sijoitusyhtiön perustamisen kanssa? Minua on sama kiinnostanut jo pitkän aikaa ja mielellään olisin vaihtanut ajatuksia asiasta.

  VastaaPoista
 2. Projekti on edennyt takkuisasti. Osa mahdollisista yhteistyökumppaneista tuntuu vastaavan luvattoman huonosti tiedusteluihin ja kokonaiskustannukset arveluttavat tällä hetkellä suhteutettuna sijoitettavaan pääomaan. Tarkoitukseni on kuitenkin jollain ratkaisulla verotusta järkeistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti projekti on hautautunut, kun totesin etujen lisäksi siihen liittyvän riskejä verotuksen osalta.

   Poista
 3. Niin kauan kuin suomalainen verottaja sallii korkokulujen rajattoman vähentämisen, on yksi mahdollisuus pitää nykyinen sijoitusyhtiö Suomessa ja rahoittaa sitä virolaisesta yhtiöstä. Näin toimien ymmärtääkseni välttää toistaiseksi myös 15% lähdeveron. Lisäksi eduksi voinee laskea sen, että pääsee asioimaan suomalaisten pankkien ja välittäjien kanssa suomalaisen yhtiön nimissä. Haittapuolella tietysti joutuu pyörittämään kahta paperisirkusta.

  VastaaPoista
 4. Entäs jos virolainen sijoitusyhtiö operoi hallintarekisterin kautta? Estääkö menettely lähdeveron perimisen osingoista?

  VastaaPoista
 5. Onko selvitetty suomalaisten asuntosijoitusten verotuksen siirtämistä Virolaiseen yhtiöön? Suomessa maksan 34% pääomaveroa vuokratuloista, koska pääomatulorajat ylittyvät ja kohteita on paljon. Miten homma tapahtuisi ja millaiset olisivat hyödyt. Tarpeenvaatiessa voisin ostaa Tallinnasta asunnon ja myös muuttaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisenä herää ajatus, että Suomesta tuleva tulo verotetaan lähtökohtaisesti Suomessa, mutta kannattaa tutustua Suomen ja Viron väliseen verosopimukseen.

   Poista