torstai 21. tammikuuta 2016

Salkku tyhjäksi?

Negatiivinen markkinatunnelma tuo väkisinkin mieleen salkun keventämisen ja markkinoiden ajoittamisen. Miten paljon alemmalla arvostustasolla markkinoille pitäisi palata, jotta tämä kannattaisi?

Muutama oletus laskuharjoituksen pohjaksi:

  • salkku voitolla 50%
  • myyntivoittovero 30%
  • salkku on tarkoitus realisoida, kun nykyarvostus on tuplaantunut

Jos 100 000€ arvoisen salkun myisi nyt pois, jäisi tästä nettona 85 000€.

Pitämällä salkku nykyisen arvon tuplaantumiseen asti, olisi nettosumma 155 000€.

Jos markkinoille palattaisiin samalla arvostustasolla kuin nyt, olisi salkun bruttoarvo markkinan tuplaannuttua 170 000€, josta nettona saisi 144 500€ eli reilut 10 000€ katoaisi "korkoa korolle" -ilmiön myötä.

Palaamalla markkinoille 8,12% matalammalla arvostuksella, saadaan 85 000€ ostaa 1,088 kertainen arvopaperisalkku verrattuna lähtötilanteeseen. Kun markkina on tuplaantunut, tulee tämän arvoksi: 1,088*85 000€*2=184 960€. Tästä voittoa on 184 960€-85 000€ = 99 960€ ja veroa siten maksettavana 29 988€, jolloin nettoarvoksi saadaan 154 972€.

Mikäli uskoisin markkinoiden tippuvan vähintään 10% ja palaisin markkinoille tällöin, olisi salkun tyhjentäminen näillä oletuksilla hieman voitollista verrattuna salkun päällä istumiseen.

Jos salkku olisi reilusti suurempi ja verokanta lähestyisi 34%, niin markkinoiden pitäisi tippua reilut 11% ennen kuin veivaaminen kannattaisi salkulla, jossa kertynyttä voittoa on puolet salkun arvosta.

Omassa salkussa tuottoa on reilu kolmannes, mutta taidan siitä huolimatta tyytyä toistaiseksi salkun päällä istumaan, sillä en omiin ennustajantaitoihini luota niin paljon, että uskoisin markkinoille riittävästi alempaa palaavani.

4 kommenttia:

  1. Ongelma tällaisessa veivaamisessa on, ettet tiedä milloin on oikea aika palata markkinoille. Jos tänään myyt kaiken ja huomenna kurssit nousevatkin, ostatko kaiken takaisin kalliimmalla hinnalla? Vai odotatko päiviä/viikkoja että kurssit laskisivat, menettäen samalla koko ajan rahaa?

    Tai jos kurssit laskevatkin heti myyntisi jälkeen, milloin uskallat palata takaisin markkinoille? Jos kurssit dippaavat vaikka 10%, ja nousevat sen jälkeen 5%, ostatko? Nehän voivat sen jälkeen heti lähteä 20% laskuun...

    VastaaPoista
  2. Juurikin tämän vuoksi en ole salkullani veivaamassa, sillä en usko pystyväni markkinakehitystä ennustamaan. Viime aikoina markkinasentimentti on tuntunut negatiiviselta, mutta muutokset markkinassa ovat nopeita ja mielestäni ennustamattomia ja sen vuoksi tyydyn salkkuuni lisää sijoituksia haalimaan ja uskon markkinoiden nousevan joka tapauksessa pidemmällä aikajänteellä.

    VastaaPoista
  3. Olematta varsinaisesti asian harjaantunut ammattilainen, niin olen viime aikoina vakavasti ajatellut salkkuni täydellistä realisointia. Huolimatta siitä, että markkinoiden liikkeitä on vaikea ennustaa. Syy tähän on nykyinen maailmantila.. yleisesti. Lähes kaikilla osa-alueilla ollaan erittäin heikoilla jäillä ja lisäksi vielä koko maailman laajuisesti. Uskon siihen, että trendi tulee olemaan vahvasti alaspäin lähitulevaisuudessa. Se, että mihin rahat voisi sijoittaa siksi aikaa kunnes on valmis palaamaan osakemarkkinoille onkin vaikeampi kysymys. Maailmanlaajuinen masennus vaikuttaa näillä näkyminen ainakin osakkeisiin, valuuttoihin ja Suomessa myös asuntoihin. Arvometallit voisi olla mahdollisesti ihan kannattava tällä hetkellä. Se, milloin palaa osakemarkkinoille ei ole mielestäni mikään kovin kummoinen haaste. Pohjapoimintaa ei kannata yrittää, mutta jos saa ostettua samalla rahalla enemmän saman yhtiön osakkeita, niin on markkinaloma ollut onnistunut. Vuosiksi osakkeista ei kannata erkaantua, mutta puoli vuotta tai vuosi ei välttämättä tuo kovin suurta osinkomenetystä ja tismalleen saman salkun takaisin ostaminen runsaanpana, nostaisi tulevien osinkojen määrää.

    VastaaPoista
  4. Tyypillisesti osakekurssit ennakoivat talouskehitystä ja nyt maailman näyttäessä mustalta, pitäisi tämän jo olla kursseissa, jolloin on mahdollista myös se, että salkun tyhjentämisen jälkeen ei lasku enää jatkukaan. Toki laskun jatkuminenkin on mahdollista, jolloin tuo skenaario salkkua kasvattaisi. Minä vaan en luota kykyihini ennustaa markkinakehitystä.

    VastaaPoista