perjantai 30. joulukuuta 2022

Vuosikatsaus 2022

Vuosi on sijoitusten osalta paketissa ja on aika katsoa taaksepäin. Salkun tuotto jäi joulukuussa 4,6% miinukselle ja koko vuoden tuotoksi muodostui sen myötä -8,2%. Tein vuoden aikana salkkuun lisäsijoituksia 40 000€ edestä ja niiden myötä salkun arvo säilyi rimaa hipoen 7-numeroisena. Uusien sijoitusten merkitys kokonaisuudelle on jo melko vähäinen, kun koko vuoden lisäsijoitukset eivät riitä kattamaan edes tämän kuukauden sijoitusten negatiivista arvonmuutosta. Salkun kokonaisarvo laski vuoden aikana reilut 45 000€ ja laskennallinen tavoitteeni karkasi inflaation kirittämänä 20 kuukautta vuodentakaista kauemmaksi. 

Olen vuosittain tarkastellut kokonaisvarallisuuteni kehitystä ja vuonna 2022 varallisuus laski noin 27 000€. Varallisuuden lasku selittyy yksinomaan sijoitusten tappioilla, jota muun omaisuuden lisääntyminen ei riittänyt kompensoimaan. Asunnon nettoarvo nousi vuoden aikana noin 147 000€ tasolle lainan lyhennyttyä. En ole asunnon arvostusta päivittänyt ostohinnasta, joten tässä voi hieman ilmaa olla asuntomarkkinan viilennyttyä. En ole jatkossakaan asuntoa uudelleenarvioimassa säännöllisesti, joten en tässäkään kohtaa arvoon tee alaskirjausta, jonka arvioisin olevan tällä hetkellä kokoluokkaa 20 000€. Muun omaisuuteni arvoksi arvioin noin 50 000€, johon olen sisällyttänyt aiempien omaisuuserien lisäksi yhden kassavirtaa tuottavan kohteen, jonka nettotuoton pääomitin 5% tuottovaatimuksella. Tähän pohjautuen arvioin kokonaisvarallisuudekseni noin 1 197 000€.

Vuosi päättyi osakemarkkinoilla hermostuneisiin tunnelmiin ja uskon hermostuneisuuden jatkuvan vielä ainakin alkuvuoden ajan. Korona on toivoakseni pääosin ohitettu Kiinankin lopulta luovuttua pääosasta rajoituksia. Uskon tämän johtavan joidenkin kuukausien mittaiseen tilanteen hankaloitumiseen Kiinassa, mutta muualle toivon vaikutusten jäävän vähäisemmiksi. Ukrainan tilanne vaikuttanee markkinoihin koko alkavan vuoden ajan. Inflaation hiipumisesta on saatu ensimmäisiä merkkejä ja korkosykli on toivottavasti alkuvuoden aikana vähintäänkin tasaantumassa. Globaali talous on jäähtymässä ja toivon tilanteen jäävän vain lieväksi laskusuhdanteeksi ja uuden nousun käynnistyvän jo alkavan vuoden aikana.

Salkun osalta tulen jatkamaan kuukausisäästämisohjelmaa ja muutoin suuria liikkeitä ei ole suunniteltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti