tiistai 17. tammikuuta 2012

Kannattaako välityspalkkioiden määrää optiomoida?

Osakevälityksen palkkioissa on mahdollista säästää, mutta kannattaako se pienellä kaupankäyntimäärällä? Eri välittäjien hintatasoa on verrattu mm. Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogissa, jossa eri välittäjien hintatasossa on löydetty huomattavaa eroa.

Tavoitteenani on säännöllinen sijoittaminen osta ja pidä -strategiaa noutattaen, jonka toteuttamiseen uskon tarvitsevani keskimäärin yhden transaktion kuukaudessa. Näistä kaupoista 2/3 kohdistuu Suomeen ja jäljellejäävä kolmannes eri Euroopan ja USA:n pörsseihin.

Käytän Nordnetin palvelua tällä hetkellä kaupankäyntiin ja siellä kaupankäyntivolyymillani ja -summilla palkkiot ovat kotimaassa 7€ per kauppa ja muilla markkinoilla 15€ per kauppa. Edullisimmillaan kotimaassa kauppaa voisi käydä Nordnetdirektin kautta, jolloin kaupankäyntikustannus olisi 0,15% (min 1€/kauppa) eli 1000€ kaupasta 1,5€. LYNXiä käyttäen kaupankäyntikustannus USA:ssa olisi vähintään 5USD/kauppa ja Saksassa 6EUR/kauppa.

Kaupankäyntikustannukseni tällä hetkellä asettuvat näillä olettamilla vajaaseen 10€ kuukaudessa, kun taas palveluntarjoajia vaihtamalla voisin päästä alle 3€. Paljonko tämä tarkoittaisi 10 vuodessa? Absoluuttisena summana ero ei ole kuin 7€ kuukaudessa eli 84€ vuodessa ja 840€ 10 vuodessa. Mikäli oletan saavani 7% tuoton myös säästölle (eli minulla on varaa sijoittaa osakkeisiin hieman enemmän), kasvaa summa 10 vuodessa jo 1 160€.

Mielestäni tämä alkaa olla summa, jonka vuoksi kannattaa harkita muutoksia nykyiseen tapaan hoitaa sijoituksia. Aion vähintäänkin lisäselvittää asiaa, mutta toisena optimointimahdollisuutena voisi olla sijoitusyhtiön perustaminen, jolloin verotus saattaisi olla hieman henkilöverotusta suotuisampaa, mutta tästä lisää lähipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti