perjantai 10. helmikuuta 2012

Sijoitusyhtiöllä veroetua

Yksityishenkilö Suomessa maksaa tämän vuoden alusta alkaen pääomatuloistaan 30% veroa 50 000 € tuloon asti ja tämän ylittävältä osalta vero on 32%. Muutoksen yhteydessä alennettiin yhteisöveroa, joten yhtiö maksaa vastaavasta tulosta vain 24,5% veron. Osinkotulosta henkilöverotuksessa veronalaista on 70% ja osakeyhtiön verotuksessa 75%, mikä hieman pienentää osakeyhtiön veroetua. Yritysmuodossa säästöjä voi syntyä myös helpommasta mahdollisuudesta vähentää sijoitustoimintaan liittyviä kuluja verotuksessa.

Yritystoimintaan liittyy aina myös lisääntyviä kuluja. Yrittäjän on hankittava YEL-vakuutus, mikäli työpanos; aivan työpanos, ei palkka; ylittää YEL alarajan, joka tänä vuonna on 7 105,84 €. Lisäksi yrityksen pankkipalvelut ovat lähtökohtaisesti kalliimpia kuin yksityishenkilön. Yritys on myös kirjanpitovelvollinen, mutta perus kirjanpidosta selvinnee lähes jokainen yrittäjä halutessaan itse, jolloin siitä ei suoranaisia kuluja synny.

Lyhyt laskuharjoitus osoittaa kuitenkin yritystoiminnan kannattavaksi verotusmielessä:

Osinkotulot 1 000€

Yksityishenkilö saisi tästä käteensä 790 €

Yrityksen osalta oletan pankkikulut 60€ vuodessa, jolloin muiden kulujen puutteessa, on verotettava tulo 690€. Yrityksellä jää tästä verojen jälkeen voittoa 770,95 € eli jo 1 000€ pääomatuloilla olisi mahdollista saavuttaa pientä etua sijoitustoiminnan verotuksessa.

Tulojen käyttäminen yksityishenkilönä tehdyistä sijoituksista on huomattavasti joustavampaa kuin oy-muodossa. Yritystoimintaa lienee mahdollista rahoittaa lainaamalle omalle yritykselle rahaa, jolloin lainaa lyhentämällä voi rahaa palauttaa omaan käyttöön. Yrityksen on mahdollista maksaa myös 9% nettovarallisuudestaan verottomasti osinkoina 60 000 € asti.

Onko lukijoilla kokemuksia yksityisen sijoitustoiminnan yhtiöittämisestä? 

edit: korjattu alkuperäisestä viestistä huomioimatta jäänyt osinkojen osittainen verovapaus

3 kommenttia:

  1. YEL:in voit unohtaa mikäli olet töissä jossain muualla. Ei sitä silloin joudu missään tapauksessa maksamaan sijoitusyhtiössä.

    VastaaPoista
  2. Kauppalehden palstalla on aihetta puitu juuri: http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=204089&tstart=75

    VastaaPoista
  3. Ajattelinkin, että tuo YEL ei todennäköisesti olisi ongelma, mutta pidin sitä kuitenkin yhtenä asiana, joka kannattaa selvittää.

    VastaaPoista